ABOUT ME

Here's my story in English:

https://soldigo.com/blog/discover-the-magic-of-pet...


Kencekészítés á la Petit

2014-ben indult útjára a kis kenceműhely néhány kezdő termékkel, azóta pedig folyamatosan bővülnek, újulnak a kencék. Ez a megújulás egy hosszú és fáradságos tanulási, kutatási munkát tükröz, hiszen a natúr kozmetikumok hátterében hatalmas információtömeg van, amibe, ha beleássa magát az ember, mindig érdekes újdonságokra bukkan.

A név nem véletlenül Petit, azaz Kicsi. Minden készítmény kis tételben készül. Nagy előnye ennek, hogy szabadon választhatom meg azt hogy milyen forrásból szerzem be az összetevőket, hogyan alakítom a receptet, akár speciális igények szerint.

Kence készítőként megvan az a szabadságom, hogy a legértékesebb finomítatlan olajokkal dolgozzak, amelyek tartalmazzák mindazokat a zsírkísérő anyagokat, fitoszterolokat, vitaminokat, flavonoidokat, tehát minden olyan értékes tápanyagot, amelyet amúgy a finomítás során már elveszítenek az olajak. A kozmetikaipar viszont előszeretettel használja ezeket ugyanis piacképesek, hosszan eltarthtók.

A kencék kizárólag rendelésre készülnek, az elkészítés után azonnal a vásárlóhoz jut a készítmény, akinek 3 hónap áll rendelkezésére, hogy elhasználja, ugyanis általában ennyi a szavatossági ideje egy házilag elkészített arckrémnek, testápolónak.

Te „mit adsz enni a bőrödnek”?

Létezik a kozmetikai alapanyagoknak a nemzetközi nomenklatúrája, amely segít pontosan beazonosítani minden összetevőt… többnyire latinul. Lehet, hogy ti is próbáltátok már kibetűzni a krémek hátoldalán található megjegyezhetetlen nevű összetevőket, de hamar feladtátok, ugyanis az átlag felhasználó számára ezek értelmezhetetlenek.

Ebben segíthet az alábbi link. Ha érdekel téged, hogy mit „adsz enni a bőrödnek” ajánlom, hogy szánjál rá 5-10 perced, keress rá arckrémed összetevőire a kozmetikai összetevők legnagyobb adatbázisában:

http://www.ewg.org/skindeep/#.Wd8zR2i0PIU

Itt megtudhatod azt is, mi a veszélye az egyes összetevőknek.

Mi a natúr kence?

A natúr kozmetikumok túlnyomórészt növényi összetevőket tartalmaznak, de előfordulhatnak bennük állatok által termelt vagy vegyi úton előállított, esetleg ásványi eredetű alapanyagok is.

Növényi összetevők például az olajok, mandulaolaj, vadrózsaolaj, vagy sheavaj, kakaóvaj. Ezek a vajak, nem kémiai úton előállított zsírok, hanem természetes állapotukban ilyen szilárdak. Ezek mellett a víz-fázisban desztillált víz, növényi párlatok (kamillavíz, rózsavíz), növényi nedvek (aloe vera gél) kerülnek a termékbe. De ugyanide sorolhatók az illóolajok is. Ezek a növényi olajok természetes bőrrokon anyagokat tartalmaznak, amelyek erősítik a bőr védelmi funkcióit, segítik a bőr megújulását. Mindezen tulajdonságok nem mondhatók el az olcsó ásványi olajokból előállított krémekről.

Míg a szalonkozmetikumokban halott állatokból kivont anyagokat is felhasználnak (kollagén, állati zsírok, állati glicerin), a natúrkozmetikumokban csak olyan állati eredetű anyagok engedélyezettek, amelyeket állatok állítanak elő, például a lanolin, méhviasz, selyem. Más összetevőkre pedig létezik növényi eredetű alternatíva.

Leegyszerűsítve a képletet, a fenti anyagok helyett a nagyipari gyártók a vizet és az ásványi olaj származékot szintetikus emulgeáló szerekkel elegyítik, nagyon sok esetben a termék előállítási költsége töredéke a csomagolásra és marketingre szánt költségeknek, nem beszélve a végtermék áráról, amelyet a fogyasztó kifizet.

Tehát, a legfontosabb különbség, hogy az otthon elkészített kozmetikumokba mi magunk határozhatjuk meg, hogy mi kerüljön bele. Előfordulhat, hogy a natúr kozmetikumokra való átálláskor bőrünk átmenetileg nyugtalanul reagál, de idővel, ha hagyjuk működi, visszanyeri önszabályozó képességét.

28 nap alatt

A hám legfelső rétegében a sejtek folyamatosan elszarusodnak, elhalnak és lekopnak. A bőrnek 28 napra van szüksége a megújuláshoz, ennyi idő kell ahhoz, hogy a hámsejtek a hám aljáról kijussanak a legkülső hámsorba. Tehát úgy is értelmezhetjük, hogy ennyi időre van szükség ahhoz, hogy érezzük egy újonnan kipróbált arckrém hatását.

Néhány általános tudnivaló

A natúr kencék szavatossági ideje olajkeverékek esetében általában 6 hónap vagy kicsit több, a vizet tartalmazó készítményeké azonban lényegesen rövidebb, csak 3 hónap. A vizes közegben gyorsabban szaporodnak a mikrobák, emiatt szükségszerű egy széles spektrumú mikrobaölő használata, amely biztosítja a termék használhatóságát 3 hónapig. Ez abszolút szükségszerű dolog, e nélkül a termékeket csak néhány napig lehetne biztonsággal használni. Ha nincs tartósítva semmilyen módon a házi készítésű krém, abban nagyon hamar beindulhatnak olyan oxidációs folyamatok, amelyek adott esetben többet ártanak, mint használnak. A lényeg, és egyben álljon itt egy tévhit lerombolása, a tartósító szerektől nem kell mindenáron félni, nem ők bőrünk legnagyobb ellenségei. (Természetesen terméktől függ.)

Your shopping cart

Your cart is empty
Subtotal: RON
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout
Choose language